Španělsko 2022

Z 45 účastníků bylo 10 skvělých kluků a 35 báječných holek a 3 učitelé.

Strávili jsme spolu téměř 7 tryskem plynoucích dnů, lehce přes 150 intenzivních hodin, z nich jsme prospali neskutečně málo.

Denní limit nachozených kroků (limit 10 tis. kroků) jsme v průměru o víc jak  polovinu překročili (16 500 kroků za den), což je asi 11 km denně a 55 km za pobyt. Autobusem jsme ujeli cca 4 000 km.

Navštívili jsme hlavní město Katalánska, Barcelonu, celkem 2x. Poprvé to bylo lehké oťukávání, podruhé už to bylo s otevřenýma očima a vnímáním pulzujícího města s dávnými krásami i duchem současnosti.

Umělec nebo blázen, šoumen s knírem - Salvator Dalí a Teatro Museo s jeho obrazy, instalacemi v jeho rodném Figueres. Pátrali jsme po galerii po zadaných úkolech, hledali, obdivovali obrazy. Vychutnávali jsme si poklidnou atmosféru přímořské vesničky Cadaqués, kde trávil Dalí hodně času. Zvládli jsme i cestu pěšky přes strmý kopec do jeho rezidence v Port Lligat.

Umění, historie, malířství bylo za první 2 dny dost. Změnili jsme poznání útočící na naší představivost za poznání staveb, zákoutí v podání města Girona. Konečně chrliče přestaly sloužit svému účelu a bavila nás jen čarodějnice do něj zakletá. Už víme jak to bylo s mouchami, co zůstalo po Arabech a Židech v Gironě, že má toto město letiště, fotbalový klub a poměrně mladou Univerzitu.

Příroda pobřeží Costa Maresme i Costa Brava je jiná. V Blanes v botanické zahradě jsme viděli rostliny i z jiných kontinentů. Nádherné byly i výhledy na moře.

Montserrat a duchovno. Zklidnění. Poutní místo. A opět Barcelona. Montjuick, Španělská vesnice, Tibidabo, přístav, Rambla, Colon, Plaza Catalunya, Batló, Casa Milá, park Guell … a na závěr tím, čím jsme začali, architekt Antonio Gaudí. Kluk z Reus, inspirovaný tím co viděl v přírodě, s vlastním stylem, asketa, umírající po srážce s tramvají v nemocnici pro chudé. Stavba SAGRADA FAMILIA. Ještěrky, želvy, pelikán, osel, magická tabulka (33) … téměř 150 let stále se stavějící kostel, svatostánek, CHRÁM.

Cesta domů. Smutek. Únava.

Adiós España.

- Mgr. Vladislava Kolářová -

Španělsko 2022 Španělsko 2022 Španělsko 2022